http://dazer.hu  
     
 

 

 

 

 

     

Médiamegjelenések

- www.masz.hu Új országos rekord a hatnapos futásban

- Edzésonline.hu
Sipos István országos csúcsot javított

- Sportklub TV Sipos István saját, 15 éves rekordját döntötte meg

- Spuri magazin 2000 augusztus

Megvan a rekord!

20 203,95 kilométer - 263 nap, 4 óra, 41 perc és 20 másodperc alatt
Sipos István útját sokan követték végig: a Spuri hasábjain is rendre megemlékeztünk a rekordkísérlet főbb állomásairól. Sokan csatlakoztak is hozzá, és futottak vele néhány kilométert vagy éppen életük (addigi) leghosszabb távját. A megszámlálhatatlan alkalmi kísérőből az egyik éppen főtámogatója, a Saucony magyarországi tulajdonosa Fülöp Antal volt, aki élete első maratonját teljesítette Sipi oldalán valahol Szombathely környékén. Ez a fejezet (egyelőre) befejeződött, ám Sipos Istvánt ismerve a történet még korántsem.

Egy kis statisztika:

Sipi november 3-án végre hazaért. Győztesen! Amit ígért betartotta, és megdöntötte a pihenőnap nélküli futás eddigi világrekordját. Most már az ő neve mellé jegyzik a Guinness rekordot: 20 202,95 kilométer: 263 nap, 4 óra, 41 perc és 20 másodperc! Ez idő alatt elhasznált 15 pár cipőt, felkeresett 3121 települést, megfuttatott több mint 20 ezer gyereket, plusz a kísérőiket, megivott 2600 liter folyadékot, telefonált 732 órát és több mint 500 interjút adott. A kísérőautók kb. 50 000 kilométer futottak. A kerékpárokat kétszer kellett generáloztatni. Kétszer volt beteg, és ötször esett el. A szállodákat nem számítva közel 1500-an segítették szerte az országban, hogy esténként tudjanak hol aludni és vacsorázni a csapattal.

A befutás:

Szegeden a nagy tette után ünnepélyesen fogadták, ám már nagyon sokan Csongrádtól kísérték, csapatban is, egyedül is. A város adott egy buszt, amivel a váltótársakat és a csomagokat szállíthatták. Nagy Bandó András, aki az első pillanattól figyelemmel-, a táv utolsó harmadától pedig személyesen is egyre sűrűbben kísérte, az utolsó napon végig ott futott Sipi mellett. Nem is lenne humorista, ha a végére nem eszel ki - kihasználva a buszokat - egy tréfát: megbeszélte a többiekkel, hogy ő szóval tartja Pistát, lassan előre csalja, mögöttük pedig mindenki csendesen fellopózott a buszra. Majd amikor már csak ketten futottak az úton egyszer csak csodálkozva hátra nézett: - Nézd már, hogy előre szaladtunk, a többieket nem is látni sehol!
A Szeged táblánál újabb csoportok várták, akkorra már a tévések is megérkezte, legalább nyolc stáb forgatta az utolsó 20 kilométert. Aznap este Sipi minden csatornán befutott Szegedre, a világ leghosszabb futásának rekordereként.

Az alábbi beszélgetést a Fábry-show egyik munkatársa készítette, még a befutás előtt, afféle előinterjúként, hiszen Sipos István Nagy Bandóval a show vendége volt.

- Olyan hosszú távot futottál, mint még senki a világon. Honnan jött az ötlet, és hányan próbálkoztak már ezzel?
- Mindig is vonzott a távolság. Fiatal koromban sokat álltam a Szegedről - Apátfalvára, vagy vissza menő vonat utolsó kocsijában és figyeltem a végtelenbe tűnő sínpárt. Már akkor elhatároztam, hogy egyszer elfutok Szegedig. Kezdő ultramaratoni futó koromban pedig célként tűztem ki magamnak, hogy egyszer olyan sokat fogok futni, mint még senki a világon. Akkor persze fogalmam sem volt arról, hogy ez mennyi lehet. Éveken keresztül elő sem jött, csak lappangott valahol a tudatalattimban. Aztán 1996-ban a terv újra előtérbe került, amikor egy ausztrál versenyen egy könyvet kaptam ajándékba Ron Grant ausztrál futótól, az ő 13.383 km-es világrekord futásáról. Konkrét ötletként 1999. február 27-én egy 35 km-es futóedzésen tört fel belőlem elemi erővel, hogy jövőre Magyarországon megcsinálom a világ leghosszabb, pihenőnap nélküli futását. Már akkor tudtam, hogy jó buli lesz. Egyébként az utóbbi 20 évben kb. 25 futó próbálkozott ezzel, és 8 futó javított is rajta folyamatosan.
- Mi hajt, mi inspirál?
- Tetszik ez az életforma, amit a vitalitás, az egészség, a humor, a jókedv és az aktivitás jellemez. Van valami meghatározhatatlan belsőérzés, ami aktivitásra ösztönöz. Ez nem az értelemből, hanem jóval mélyebbről jön.
- Egyébként is minden nap futsz?
- Ha csak tehetem. A mostani futásom előtt egyszer közel 100 napon keresztül futottam minden nap. Naponta általában a legtöbbször 20-25 km-t, néha a hétvégén a barátaimmal 50-60 kilométert is megteszek.
- A családod hogy viseli a gyakori távollétet?
- A gyakori távollét eddig nem volt igazán jellemző, évente csak néhány alkalommal vagyok oda huzamosabb ideig, hiszen az én futásaim között sokszor hónapokat kell pihenni, regenerálódni. A családom egyébként aktív résztvevője a versenyeimnek. Márta, a feleségem szinte minden versenyre elkísér és fiaim, Péter és Attila is az utóbbi időben rendszeresen ott vannak segítőként.
- Van-e ,,titkod", amitől a világcsúcsokat futod rendre, vagy minek tulajdonítod ezeket a nem mindennapi eredményeket?
- Úgy érzem, titkom nincs. Azokkal a lehetőségekkel, adottságokkal rendelkezem én is, amely úgy gondolom, hogy nagyon sok embert, futót jellemez. Az, hogy kiből lesz "győztes", és kiből lesz "vesztes", azt a test, a szellem és a lélek hármas egységének harmóniája dönti el. Testileg fel kell készülni, a testet edzeni, karban kell tartani, ami több éves folyamat. A modern technika (jó futócipok, felszerelések, amely most engem körülvesz) lehetőségeivel, új edzésmódszerekkel, megfelelő táplálkozással mindez valóra válhat. Mivel gondolatainkkal hozzuk létre a valóságot, ezért mindent kétszer kell megcsinálnunk. Először belülről, azután pedig a külső világban. A célok kituzése és a megvalósításukhoz vezetőút végigjárása csak az értelem segítő, pozitív hozzáállásával lehetséges. Az ún. lelki felkészülés pedig az az eltántoríthatatlan belső hit, erő, amely mindezeket odaadóan, segítően és állandóan támogatja.
- Mi az erősséged, gyengéd a sportban?
- Erősségem talán a céltudatosság. Az, hogy az átlagnál talán többet gondolok arra, amit szeretnék, nem pedig arra, amit nem szeretnék. Továbbá a monotónia-tűrés. Bár itt megjegyezném, hogy évekkel ezelőtt Kecskeméten egy repülőorvosi vizsgálat eredménye azt állapította meg, hogy fizikailag tökéletes állapotban vagyok, akár pilóta is lehetnék, de egy műszeres szimulációs teszt alapján éppen a monotónia-tűrésem nagyon rossz. Kiemelkedően jól tűrök fájdalmat, ha feltétlenül szükség van rá. És ehhez rögtön egy ellenpélda: szintén vagy tíz évvel ezelőtt egy téves diagnózis szerint begipszelték a bokámat egy sérüléssel. A művelet nem valami jól sikerült, mert már az éjszaka közepén erős fájdalmat éreztem. Nagyon szorított a gipsz és ezért le is szedtem. Másnap persze rögtön megkaptam a kórházban, hogy nincs fájdalomtűrésem. Azóta is egy dudor van a jobb lábfejemen, amely fáj, ha a futócipőmön a fűzőt jobban meghúzom.
Úgy érzem nincs gyengém, és szeretném messze elkerülni ennek a gondolatát is.
- Van-e valami káros szenvedélyed?
- Sokak szerint éppen az, amit csinálok, tehát a futás. Jelenlegi rekordom előtt közel 9 évig nem ittam alkoholt. A futás kezdetén pedig igen sok településen keresztül nem tudtam alkoholmentes sört beszerezni. Több helyen meglehetősen furcsán néztek rám, hogy mit akarok. ,,Olyan rendes ember maga, ha ennyit tud futni, igyon meg egy rendes sört!" Azóta iszom könnyű alkoholos söröket is. És a kávéivás a káros szenvedélyem még, feltéve, ha annak minősül.
- Az orvosok mit szólnak az egészségi állapotodhoz? Tipikus futó alkatnak tartanak?
- Amennyiben olyan orvos vizsgál, aki még sportolót nem látott, csak beteg embert, akkor előfordul, hogy műtétet javasolnak, például az alacsony pulzusszámom miatt, vagy az átlagtól eltérő EKG görbe miatt. Bár volt olyan sportorvos is - még a gyakori sérüléses időszakomban - aki a megoldást abban látta, ha abbahagyom a futást. Általában nagyon kiemelkedő eredményeket produkálok a sportorvosi vizsgálatokon. A futást megelőzően sikerült egy klinika futószalagját kiakasztanom. Sem a sebességen, sem a futószalag emelkedésén már nem tudtak állítani, hogy határterhelést vizsgáljanak. ,,Hagyjuk abba!" javasolták. ,,Erre itt nincs időnk!- Mi a civil foglalkozásod? - Az eredeti szakmám pék. Mindössze három évet dolgoztam, aztán a sport miatt a MÁV-hoz kerültem. Jelenleg egy Bt.-nk van a feleségemmel. Márta házakat tervez, én pedig felnőtt oktatásban dolgozom-.
- Miből élsz? A futásból, a rekordokból meg lehetne élni?
- Nem. Dolgoznom kell tovább, bár nagyon szeretnék pár évet úgy sporttal foglalkozni, mint egy élsportoló, akinek csak az a dolga, hogy magas szinten űzze amit tud és szeret.
(Herczeg)